Solidaritatea – un „must” sau o obligatie

Vorbeam zilele astea despre ceea ce inseamna solidaritatea. Si aici ma refer la adevarata solidaritate dintre doua persoana.

Nu reusesc insa sa imi dau seama daca pentru unii este o necesitate sau o obligatie. De ce zic asta? Pentru ca nu ca am simtit ambele situati pe pielea mea. M-am simtit obligat sa fiu solidar cu cineva pe care nu aveam la inima, doar pentru a ajuta la aproprierea dintre doua, sa le zicem, organizatii. Si pentru ce ? Pentru ca aceea persoana sa isi scoata la iveala orgoliile si frustrarile propri, urmarindu-si interesele individuale si nu comune a celor pe care ii reprezinta ?

In momentul acela mi-am dat seama ca nu luptam impreuna pentru binele tuturor, ci luptam separat. Poate nu va prindeti la ce ma refer.

Prin definitie solidaratea este un sentiment prin care oamenii sunt determinati sa isi acorde ajutor reciproc, nu de a primi ajutor fara a intoarce favoarea. Personal ii consider pe acestia niste oameni tristi, fara ideal, fara o directie. Genul de oameni cu nasul pe sus, niste gunoaie de oameni.

Sa-si dea doua palme cei care se incadreaza in aceasta categorie.

Ferice de cei ca mine, acel gen de oameni care inca mai cred ca solidaritatea inseamna uniune, scopuri comune. Intram cu toti in acelasi razboi.

Ne mancam de vii, pentru ca asa ne place, ne batem cu pumnii in piept pentru a ne sustine cauza si la urma, in loc sa ajunge la un consens, ajugem sa fim niste oameni tristi. Conceptiile diferinte intr-o „alianta” sunt constructive atata timp cat pana la urma sa ajunge la o idee comuna, consensul de care ziceam mai devreme. Din pacate multi nu au reusit sa deprinda abilitatea asta.

Ce sa cred atunci ?

Ca nu mai avem idealuri ? Nu mai avem valori comune ?

Ce se intampla cu voi oamenilor ? Reveni-ti-va

Reclame

3 responses to this post.

 1. Alex,

  Solidaritatea inseamna principii si valori comune, dar nu neaparat mijloace comune. Oricat de solidari am fi, chiar statutul nostru de oameni cu personalitate proprie, ne ingradeste uneori deschiderea. De multe ori nu suntem de acord cu oamenii din jur, pentru ca trecem totul prin filtrul experientei proprii, ceea ce nu e neaparat rau.

  „Solidaritatea”, asa cum vad eu acest concept, inseamna un ideal comun, pentru care toti ne luptam, fara a ne manca intre noi, insa nu neaparat cu aceleasi resurse. Problema e sa identificam acel ideal comun si apoi sa-l acceptam 🙂

  PS: Unora le e mai greu sa accepte ca exista si alte pareri decat ale lor … si gresesc enorm de multe ori, din punctul meu de vedere. Dar asta e viziunea mea, altii poate gandesc altfel …

  Bafta!

  Răspunde

 2. De ar cunoaşte lumea adevărurile reale…
  Şi aici mă refer la faptul că deşi le intuim le punem atât de greu într-o formă uşor de înţeles.
  Majoritatea oamenilor cunosc instinctiv deja diversele concepte, dar nu ştiu exact (adică specific) ce rezonează din fiecare dintre ele.
  Spor la treburi, mi-a plăcut articolul tău!

  Răspunde

 3. Daca lumea ar cunoaste adevarurile reale ar tinde spre a fi perfecti.
  Nimeni nu s-ar mai chinui sa inteleaga ceva, ci ar face-o din reflex.
  Nu o sa ajunge niciodata sa ne cunoaste adevaratele idealuri , nu o sa stim niciodata cu adevarat pentru ce luptam.
  In schimb tot timpul vom vrea sa luptam pentru ce ne sta in putere, pentru ce ne-ar face sa ne simtim bine pe moment. Pentru ca in fond noi cu asta traim , dorinta de a gusta putin din ceea ce noi numim viata.
  Trebuie sa invatam sa fim solidari si cu altii , nu numai cu noi insine

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: